vineri, 4 iulie 2014

TERAPEUTUL SPA – DA DOAR DIN MAINI SAU MAI FACE SI ALTCEVA?

Doar ce am depanat amintiri cu o prietena draga despre centrele spa in care am lucrat impreuna de-a lungul anilor si la scurt timp ma trezesc intr-un schimb de mesaje, email-uri cu cineva care ACUZA fara argumente terapeutii spa de tot felul de lucruri. 
Refuzam sa raspund, dar ma tot urmaresc aceste comentarii, intrebari si m-am prins in discutii cateva ore.
O sa raspund la intrebari la care am mai raspuns, o sa folosesc de data asta alte cuvinte din dex ca poate asa se va face lumina, daca nu mi-a iesit de fiecare data bland cu povesti depanate la lumina lumanarii, poate ca trebuie sa imi schimb eu prezentarea si sa aprind o lanterna direct in ochi si sa fiu mai ferma.

* „Terapeutii spa dau si ei din maini, ce altceva sunt in stare sa faca...”
- Datul din maini poate fi o arta sau doar dat din maini. Si „doar dat din maini” poate fi o arta, daca privesti cu respect si pricepi beneficiile datului din maini si iei de acolo ceea ce ai nevoie.
Omul care sade la bariera da din maini si l-a invatat cineva, a avut de citit un rand pe-o hartie ca sa stie in ce fel sa dea din maini, altfel trec masinile peste tren si trenul peste masini. Bucatarul ca sa dea din maini si sa iasa ceva gustos a invatat carte multa si a exerimentat destul pana i-a iesit prajitura dulce si nu sarata.
Cam asa si cu terapeutul care da din maini. O singura manevra- acest dat din maini, s-a invatat si slefuit si perfectionat cu studiu, cunoastere adunata in zile, saptamani, luni, ani. Oamenii aia care vin si revin la datul din maini in mainile lor, sunt „chemati” si pentru ca ei stiu sa dea bine din maini si sa explice ce inseamna asta si la ce E BUN IN VIATA.
A da din maini poate sa iti fie bun in viata daca vrei si ceri asta, sau poate sa te enerveze la culme, daca inca nu esti pregatit sa intelegi ce inseamna si DE UNDE VINE. Dar tot tu ai cerut si asta J

* „Terapeutii spa sunt ceea ce sunt pentru ca nu sunt in stare de mai mult de atat...”
- Fiecare e ceea ce este ca asa a ales, fiecare este acolo unde vrea sa fie sau unde trebuie sa fie, fiecare poate sa plece de acolo daca nu vrea sa fie acolo. Valabila regula in orice meserie, activitate, domeniu, nu doar in spa.
Sunt locuri unde terapeutilor li se spune inca de la angajare ca orice nu le convine sa spuna, nu sunt tinuti cu forta si chinuiti, au libertatea de-a pleca cand nu se mai simt relaxati la locul de munca si chiar li se ofera recomandari ca sa le fie bine pe drumul asta mai departe. Daca ei aduna nemultumiri nenumarate si accepta sa stea in continuare si nu spun nimic, atunci este alegerea lor.
Aceasta afirmatie poate veni din partea oamenilor carora le e rusine cu ceea ce au ales sa faca si cred si despre cei din jurul lor la fel si mai ales despre cei din domeniul spa, care fac si ei ceva sa se afle in treaba, ca nu au fost in satre sa faca altceva. Cine a avut curaj sa-i intrebe pe terapeuti de ce si-au ales meseria asta, au avut cele mai frumoase raspunsuri si aceste raspunsiri au fost temelia schimbarii multor oameni.

* „Terapeutii stiu sa faca si ei niste masaj acolo...”
- „Niste masaj” e de multe feluri la spa, de zeci de feluri. Cine a trecut pe acolo, sau cine a  avut macar curiozitatea sa deschida un meniu de terapii spa, un site cu o prezentare frumoasa, a inteles diversitatea si a inteles ca lumea spa este o calatorie in care te poti trezi ca ti se face si „niste masaj” la un moment dat.
Ca sa ajunga sa faca masaj, au trecut prin mai multe etape, sau alti terapeuti au invatat mai intai masaje si apoi au descoperit ca au nevoie de perfectionarea tehnicilor invatate ca sa reuseasca sa transforme o tehnica in calatorie si nu in dat din maini.
In general omul care ajunge la spa, isi spune mai intai tehnician maseur, asa a plecat din scoala, a fost initiat intr-una sau mai multe tehnici de masaj, are deja o baza de cunoastere si apoi vin surprizele, de cand i se explica la interviu ce inseamna transformarea din maseur in terapeut spa. Scoala spa nu se invata in scoli, oricat de mult ne-am stradui noi cei care predam in scoli sa explicam, sa povestim, sa argumentam, sa aratam. SCOALA SPA se invata la SPA, in ECHIPA SPA, in ATMOSFERA SPA, cu PROTOCOALE SPA, ETICHETA SPA, cu colegii care au ATITUDINE SPA si undeva in toata povestea asta frumoasa exista si MASAJE IN STIL SPA muuuuuulteeee la numar, pentru toti oaspetii ajunsi acolo.

* „Ce mare lucru sa aprinzi niste lumanari si sa intinzi niste maglavais pe piele...”
- Pai sa recitim punctele de mai sus ca sa nu repet ceea ce am mai zis. Pentru mine e mare lucru ca un bucatar poate sa-mi serveasca o prajitura dulce si nu sarata, asa cum e mare lucru si cum e intins maglavaisul pe piele. Inainte de intinderea maglavaisului exista multe de invatat, iar informatia asta nu e ceva ce i s-a turnat cu o palnie in cap, ci un curs in scoala spa, la un seminar, unde a invatat, apoi studiat un timp singurel acasa si abia apoi a primit minunata sansa sa bucure oamenii oferindu-le RITUALURI MULTI-SENZORIALE SPA – asa se numeste in mod profesional la spa, intinderea maglavaisurilor pe piele.
Daca toata lumea ar sti sa intinda maglavais ca la spa, s-ar intinde la coltul blocului, fara protocol si stiinta. Cine a fost la spa cunoaste.
Lumanarile alea nu se aprind singure si pe terapeut nu-l aduce cineva in brate sa-l puna in cabinetul de masaj gata de lucru, odihnit si fara sa fi transpirat inainte. El a avut multa treaba pana la aprinsul lumanarii si chiar si aprinsul lumanarii inseamna: luat de undeva, pozitinata intr-un anume loc bine gandit, aprinsa cu un gand pentru CEVA etc. Cabinetul ala impecabil cu fiecare detaliu cu un rost, a fost pregatit tot conform unei cunoasteri si munci, nu a aparut asa minunat ca a dat cineva cu bagheta magica.

* „Spa- urile sunt doar locuri de facut bani si cam atat...”
- Spa- urile sunt ceea ce vrei sa fie. Orice lucru este ceea ce vrei sa vezi. Si magazinul de paine poate fi un loc de facut bani si atat. Si locul in care lucrezi acum si cel in care ai lucrat si cel in care vei lucra, pot fi tot locuri de facut bai si atat. Unde e problema? La cei ce dau bani, sau la cei ce primesc bani? E un schimb normal in toata lumea, in orice domeniu de lucru, asa am evoluat noi sa fim in stare sa facem acest schimb de bani, de servicii etc. Cand o sa vrem altceva, evolutia ne-ar putea duce in alta directie, sa traim in padure si sa mancam scoarta de copac si sa ne masam ca la spa pe iarba verde si ascultand pasarele.

* „De ce nu esti la spa angajata, daca tot vorbesti mereu de ani de zile despre minunatiile care se intampla pe acolo?”
- Sunt exact acolo unde vreau sa fiu si sunt si la spa cand vreau sa fiu la spa J

Aceste randuri au fost scrise nu pentru a lua apararea terapeutului spa (sunt caliti deja, au auzit ei mai multe de atat...), nu pentru a ma apara eu de ceea ce fac in domeniul spa, nu de a critica sau judeca pe cei care vorbesc ca sa isi spuna parerea si o sustin fara argumente, nu pentru a ma certa cu cineva, ci doar din incercarea de-a aduce lumina putin cate putin cu fiecare explicatie, raspuns.
Nu voi comenta si intrebarile care au venit in mod obraznic, nu simt ca am inca „dezlegare la limba” si vocabularul necesar pentru a le expune in mod public si consider ca daca le comentez mascat, nu va fi vazut dincolo de masca.

Multumesc!
Cu drag,
Daniela Dumitru



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu