duminică, 20 iulie 2014

DE CE TIPA OAMENII?

De ce tipa oamenii??? Din cauza unor emotii...
Cine poate defini in cuvinte o emotie? Daca cineva ne-ar ruga sa definim mania, furia, cu greu reusim sa le definim in cuvinte, nu gasim cuvintele potrivite, dar daca suntem rugati sa le exprimam altfel decat prin cuvinte, putem sa le exprimam prin comportament, in mod constient ne putem modifica comportamentul in functie de emotiile simtite.
Explicam candva terapeutilor la un seminar, fara psiholigii grele, ce spune corpul in functie de fiecare atingere, fiecare tresarire, oftat etc,  in momentul atingerii anumitor zone ce scot la la suprafata emotiile. Cel „analizat” uneori recunostea, alteori nega, in final a izbucnit in plans si spunea furios doar „Imi pare rau! Imi pare rau!”  Se intampla la fel de fiecare data, uneori psihologia ca la carte, chiar e ca la carte... E doar un exemplu.
Cine lucreaza cu oamenii goi, a inteles cum isi arata figura multe dintre emotii. Cand suntem imbracati emotiile au si ele o haina deja stabilita, cand suntem goi in mainile cuiva, emotiile se straduiesc sa-si zideasca o haina, o masca. E mai greu sa zidesti ceva, decat sa arati simplu asa cum e, dar noi inca nu intelegem foarte bine asta in orice situatie si credem ca de fapt e mai greu sa ne aratam "goi". Suntem frumosi si cu masti si fara masti J

La cine tipa oamenii cand ei cred ca tipa la alti oameni? Tipa la ei insisi. Conform psihologiei umane, tipetele vin cel mai adesea din manie, emotie care scoate la suprafata si rascoleste furia, indignarea, ostilitatea, ura, irascibilitatea, resentimentele. Si sa nu uitam ca mai exista si frica de ceva anume ce scoate la suprafata, printre altele, nervozitatea si furia.
Cum vin raspunsurile celor ce stau in fata acestor emotii? Oamenii la care se tipa pot raspunde in acelasi mod, psihologii ar spune „sunteti la fel, v-ati atras”, sau pot sa se retraga – „cel la care se tipa este cuprins de frica, sta cuminte si si-o traieste interior”, sau poate fi cuprins de ceva-ul frumos numit IUBIRE – sta in linistea lui si trimite ganduri si rugi catre Dumnezeu.
Cum este perceputa tacerea de cel ce tipa si nu numai de el? Uneori ca un handicap mental.
Cum este afectat cel ce tace? Poate fi, sau nu...depinde de cat de profund este adevarul lui si cat de mult crede in ceea ce simte in tacerea lui.
Cine spune dupa si in timpul tipetelor IMI PARE RAU? Cel ce tipa inca nu poate, sau nu vrea, furia este ingradita de orgoliu, mandrie si alte emotii inrobitoare. O va spune cel la care s-a tipat, daca intelege de ce se tipa si de ce l-a intalnit.
De ce a intalnit omul care tipa pe omul catre care crede ca isi trimite tipetele si emotiile? Nu doar unul l-a intalnit pe celalalt cu un scop, ci amandoi s-au atras reciproc cu un scop. Nu doar unul are de invatat de la celalalt, nu doar unul ii da lectii celuilalt, ci ambii isi dau lectii.
Furia asta e o mare lectie, la fel cum si linistea e o mare lectie. E incredibil cate se pot realiza in liniste, cate poti realiza TU CU TINE si cat de bine te poti vedea si te poti intelege. E un handicap sa poti ramane tu cu tine cand situatii si evenimente ar putea sa te rascoleasca, sa te faca sa o iei razna? Cine judeca asta si cu ce scop?
Cate emotii pot navali in liniste si cate in furie?
Un furios nu vrea sa inteleaga de unde vine linistea. Un furios are treaba multa si vrea sa vada doar ca TACEREA SI LINISTEA = PROSTIE SI HANDICAP MENTAL.
Sa iubesti un furios e o incercare, o lectie??? E o binecuvantare, e acceptarea a ceea ce exista in toti exprimat si neexprimat, e lipsa de orgoliu si de alte emotii „pamantesti care fac lucratura mintii asupra inimii”.
Maniosul are nevoie de mangaiere si iubire, nu de furii descatusate asupra lui, el stie si cum e, nu e nevoie sa ii raspunzi in acelasi fel ca sa ii arati starea. Iubeste-l in liniste si in libertare deplina de oriunde te-ai afla, nu astepta nimic si ai credinta ca iubirea ta ii va imbratisa furiile!

Cu drag,
Daniela Dumitru


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu