vineri, 10 ianuarie 2014

George Raymond Visan - Buddha Bar

                                                 

George Raymond Visan & Tarja Visan
Sursa foto: Internet
http://www.buddhabar.com/en/


Raymond Vișan (1950 – 2010) este un nume foarte cunoscut în lumea mondenă franceză. Succesul său are două repere  restaurantul și clubul de noapte exclusivist Buddha Bar din Paris și compilațiile muzicale cu același nume care au facut ocolul lumii. Puțină lume știe că la origini el are rădăcini românești. Doar numele îl dă de gol. Tatăl său s-a născut în România, iar fiul vorbea cu drag despre aceasta tară chiar daca nu cunostea prea bine limba.
Revoluția lui Raymond Vișan în lumea mondenă internațională a început acum un deceniu. Totul a pornit de la călătoriile sale prin Asia și America de Sud la care s-au adăugat spiritul său de inițiativa și creativitatea. 
"Îmi place să creez concepte noi"' spunea el. "Îmi place atunci când îmi vine cate o idee trăznită pe care apoi o transform în realitate. Asta e o adevărată provocare".
Succesul său are trei componente - mancarea bună muzica cool și spațiul confortabil amenajat în culori calde.
"Obiectivul meu a fost să concep un restaurant unde să poți mânca și unde totodată să ai impresia că ești într-un club de noapte unde vrei să stai pană târziu chiar dacă a doua zi te duci la serviciu"' explica el. 
Conceptul a avut mare priză la public și astfel Vișan a devenit în curând patronul celor mai șic patru localuri din Paris - cunoscute în cercurile de clienți fideli drept "cele patru B-uri" ("The four Bs"). Toată lumea bună din capitala Franței de la afaceriști până la sportivi a intrat cel puțin o dată în Buddha Bar' Barfly' Barrio Latino și Barlotti. 
Succesul uriaș al conceptului în Paris a atras extinderea la nivel internațional cu câte un local în Los Angeles New York și Beirut. 
Elementul de referință și preferatul clienților rămâne însă Buddha Bar situat în apropiere de renumita Place de la Concorde. 
Aproape fiecare documentar despre Paris realizat în ultimii ani de televiziunile americane dedică timp acestui local și fondatorului său. 
Buddha Bar a devenit de altfel preferatul celebritaților din toată lumea. Bill Clinton, Ben Affleck, Johnny Depp sau Brad Pitt sunt doar cațiva dintre clienții săi iar Madonna vine special la Paris măcar o dată pe lună ca să ia masa acolo. Din 2002 localul a fost ales de mai mulți creatori de modă pentru a-și prezenta colecțiile la început de sezon. În vara aceluiași an emisiunea "Latino Mag" de pe canalul francez de televiziune TF1 s-a transmis din Barrio Latino și a avut un succes considerabil. 

De la parfumuri la mirodenii
Înainte de a-și face un nume în lumea mondenă Vișan a lucrat multă vreme în comerțul cu textile și parfumerie. Această activitate spune el precum și educația primită în familie i-au antrenat simțurile. Asta l-a ajutat să se descurce când a venit vorba de bucătăriile din restaurantele sale. Este important să știi cum să combini aceste ingrediente mai ales când în meniul restaurantului există specialități de genul: Curry Shrimp în Banana Leaf' Seared Sesame Tuna with Shitake Vinaigrette sau Crispy Cod with Tamarind Sauce.
"După 16 ani de muncă în domeniul parfumeriei am vrut să fac ceva complet diferit"' spune el. 
A pornit la drum fără o experiența în domeniu. Nu știa nimic despre o astfel de afacere până când a preluat franciza unui restaurant tipic american din Los Angeles - Hollywood Canteen  la începutul anilor '90. La scurt timp inspirat de unul din filmele sale preferate' Barfly' Vișan a deschis restaurantul cu același nume. A fost primul restaurant din Paris în care un DJ mixa live. 
Un an mai târziu lansa Buddha Bar animat de dorința de a face cât mai cunoscută bucătăria californiană. Localul este renumit pentru faimosul cocktail cu același nume servit dintr-un pahar în formă de lalea și care se bea cu paiul.

Ecou muzical
Restaurantele lui Vișan nu numai că au revoluționat viața mondenă din marile orașe ale lumii dar au avut ecou si în lumea muzicală. Cei care nu au fost niciodată în localurile sale sunt familiarizați sau au auzit măcar de albumele Buddha Bar. 
Vișan a înființat o casă de discuri care scoate pe piață renumitele compilații. Chiar de la crearea ei' "George V Records" a declarat că are ambiții în materie de creație și producție în întreaga lume. Tineri compozitori talentați au acum contracte semnate cu casa de discuri' iar melodiile lor se gasesc pe compilații vândute în mii de exemplare. 
Unul dintre artiștii reprezentați de această casa de discuri este David Visan fiul lui Raymond. Acesta poate fi vazut adesea la pupitrul de mixaj din restaurantele pariziene ale tatălui sau. 
"George V" are și o editură cu propriul său catalog de publicații originale. Aici au apărut opere precum "Crystal Hearts"' "Marie"' "Warm Nights"' "Opium"' "Puerto Limon" din care au fost reproduse fragmente pe compilațiile chill out în Paris - Buddha Bar și Barrio Latino. 
"Îmi doresc să popularizez acest tip de muzică și să transform George V Records într-o casă de discuri adevărată"' mărturisește Visan. "Încerc să îi fac pe oameni fericiți. Numai când reușești asta ai cu adevarat succes". 
Pentru el succesul a venit pe două planuri în orașe în care notorietatea nu este ușor de obținut. Legăturile sale cu România sunt deocamdată mai mult pe plan muzical și afectiv. Muzical pentru că albumele sale sunt la mare căutare și aici. Anul acesta un post de radio bucureștean a sărbătorit cea mai lungă zi din an cu muzica de pe compilațiile Cafe del Mar și Buddha Bar. Legătura pe plan afectiv ține de rădăcinile sale românești.
Rămâne de văzut când se va deschide și primul Buddha Bar din România. Cu siguranță că atunci Raymond Vișan va ieși din anonimat și în țara tatălui sau și va adăuga un nou succes notorietății sale internaționale. 

Aproape necunoscut în România, dar foarte apreciat în lume, mai ales în Franţa, Raymond Vişan a murit pe data de 15 octombrie 2010 la New York, în urma unui infarct, la vârsta de 60 de ani. Milionarul de origine română, care făcea parte din lumea mondenă a Parisului, este cel care a inventat conceptul Buddha Bar, compilaţiile lui muzicale, plus celelalte idei, fiind cunoscute şi apreciate în mod deosebit.
Potrivit reprezentanţilor familiei, afacerea de milioane de euro a lui Vişan (baruri, hoteluri, SPA-uri, dar şi unele drepturi de autor asupra muzicii de relaxare) va fi preluată şi administrată de soția sa, Tarja.


Tarja Visan
Nascută în Finlanda, Tarja Visan  s-a mutat în Franţa la începutul anilor 1980, pentru a începe o carieră internaţională în modeling, având astfel oportunitatea să călătorească în toată lumea şi să descopere diversitatea culturală. În 1986 s-a căsătorit cu Raymond Visan şi împreună au lansat iniţial B*Fly (acum Bound), apoi Buddha Bar, în 1996, Barrio Latino, în 1998, şi Barlotti, în 2003.
Pasiunea înnăscută a Tarjei pentru muzică a condus la formarea brandului muzical, George V Records în 2001 – cu numeroase compilaţii: Buddha-bar, Buddhattitude, Barrio Latino, eco-minded DVD.

Din dorinţa de a împărtăşi pasiunea ei pentru un stil de viaţă sănătos şi o stare de bine, Tarja a acceptat o nouă provocare în 2007 şi a deschis primul Buddha-bar în Evian-les-bains, spre bucuria clienţilor. Parte din întregul concept, a creat lanţul Buddhaattitude SPA. Buddhaattitude va ajunge şi în destinaţii precum: Dakar, Doha, Dubai şi mult mai multe.

Sursa articol: Internet

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu