miercuri, 13 iulie 2016

"JE SUIS UN CHERCHEUR" – EU SUNT UN CAUTATOR...

Dupa intrebari din mai multe parti despre experientele din Africa, am hotarat sa scriu cate ceva din cele traite, s-au adunat multe. Asa ca voi descrie cateva istorisiri interesante, din categoria celor usor de digerat si inteles din viata unui spirit interesant intalnit in ultima mea calatorie din Africa.








"JE SUIS UN CHERCHEUR" – EU SUNT UN CAUTATOR...
El este Baba, un istoric ce se apropie de varsta de 100 de ani  traiti aproape in totalitate pe langa regii africani, a scris din istoria secreta a catorva, are povesti incredibile. Este invitat in casa regala din Bangoulap – Camerun , mi-a fost mai greu sa inteleg in prima seara de ce este provocat la discutii despre secretele de la capul regilor si realizez seri la rand cum toti par incredibil de satisfacuti cand asculta despre ce viata duc altii din neamul lor, par a se hrani ca la un festin regal din toate aceste istorisiri.
Sunt intr-un fel de mic palat, una dintre cele mai frumoase case-domenii din cate am vazut prin calatoriile mele. Aproape tot este construit pe structura rotunda in jur, totul este ales cu o intentie anume, fiecare obiect are o istorie in spate, fiecare colt este amenajat ca o poveste, care daca e necunoscuta, o poti creea doar privind. Arta africana din cele mai vechi timpuri este adunata aici, un fel de muzeu - locuinta. Dormim in incaperi pline de obiecte care au participat la ritualuri stravechi, multe din religia anemista. Pare totul atat de familiar si in acelasi timp dintr-o lume diferita. Le multumesc seara de seara ca ma primesc printre ele, le rog frumos sa imi ofere din secretele lor, daca-mi este permis sa aflu si astfel visele-mi curg ca niste basme colorate frumos sau alteori mai intunecate...

Subiectul voodoo ne-a fascinat de cand l-am cunoscut pe Baba si ne-a starnit curiozitatea la toti, fiecare a venit cu intrebari, la unele ne-a raspuns, pe unele le-a evitat, spunand ca suntem prea frumosi ca sa cunoastem tot adevarul murdar. Spune des ca in unii oameni salasluiesc niste entitati despre care daca am sti, ne-ar fi greu sa le acceptam  in lumea asta cu misiunea cu care au venit, iar judecata trimisa catre ele, ne-ar incarca viata cu poveri si corzi cu acele entitati.
Baba este musulman si explica mereu ca el este doar un cautator in existenta asta, departe de a fi practicant de odoo, dar crede in tot ce a vazut si simtit.

CE ESTE VOODOO?
IN CE CRED VOODOO?
CARE ESTE DIFERENTA INTRE UN CRESTIN SAU INTRE O ANUME RELIGIE SI VOODOO?
Voodoo <spune istoricul> este o simpla energie, simpla e departe de a insemna ca e lipsita de importanta (unii spun ca este religia anemista in care exista adepti nepracticanti si adepti practicanti) care cuprinde elementele de pe pamant – apa de doua feluri (statatoare si curgatoare), pamant, foc, vant (ne spune sa intelegem ca este vorba de vant si nu de aer, de cele patru vanturi).
El ne spune ca unii adepti voodoo cred ca pe pamant sunt mici Dumnezei si se comporta ca atare, se folosesc de elementele naturii pentru ceea ce fac ca niste Dumnezei si atunci cand trec in nefiinta se conecteaza la Dumnezeul care i-a creeat.
Exista voodoo care nu mai au viata pamanteasca <ne povesteste ca a vazut doi> si sunt ca niste trupuri care par neinsufletite, pot sa traiasca fara hrana si fara apa, uneori se misca, alteori sunt ca niste mumii/statui  neinsufletite. Spune ca spiritul este de fapt voodoo care mentine in aceasta stare trupul si asta este cu un scop, acela de-a veni din cand in cand in trup si a da anumite mesaje celor care au nevoie. Cand cineva ajunge la un astfel de voodoo, este ca intr-o scena de groaza, un preot voodoo face un ritual si spiritul vine si intra in acel trup si incepe si spune diverse lucruri, e ca si cand un mort se transforma in viu si incepe si transmite mesaje. Ne poveseste cateva scene la care a asistat. Are multe retienri, se cunoaste clar cum incearca sa faca rezumat din cele traite, in asa fel incat sa nu interpretam ca pe un film de groaza povestile.

Intrebam despre un ritual voodoo…
Ne spune ca e ca o slujba in care preotul spune incantatii puternice care functioneaza prin puterea cuvantului spusa de cineva care are o putere asupra acelor cuvinte si foloseste adesea plante (despre care nu stie nimeni in afara celor alesi ca initiati), apa curgatoare sau statatoare, vant, uneori se foloseste de intuneric, alteori de lumina.
Le-am explicat de apa sfintita, de ritualul botezului de la noi, de apa pe care o punem la fereastra dupa ce moare cineva si vine spiritul sa bea, povestesc de memoria apei…Baba asculta respectuos si simt ca stia despre ce vorbesc, m-a ascultat foarte incantat si apoi mi-a explicat ca sunt mai mult decat ceea ce stim noi de la preotii nostri initiati sau de la strabuni si parinti. Sunt ritualuri care ajuta spiritul sa patrunda in calatoriile din viata asta. Povestim mult vreme de un ceas cum decurg aceste ritualuri. Spune ca oamenii ar trebui sa se trezeasca si sa realizeze ca botezul e bine sa fie facut chiar zilnic si atunci viata lor ar fi inconjurata de alte entitati decat cele de acum.
Doctorul din grup este sceptic si l-a contrazis de cateva ori. Tot spunea ca au si ei in catolicism ritualuri, dar ca sunt doar ritualuri simbolice. Am povestit de simbolistica veche putin, semne sacre, crucea, alte semne, mudre etc. si comunicarea din trecut prin semne. Baba stia si spune ca el crede in tot ce exista si in ceea ce credem ca nu exista, tot spunea ca daca ar fi fost sa traiasca in limitarile religiei musulmane in care s-a nascut, nu ar mai fi fost cautator in viata asta si nu ar fi crezut in nimic. Spune ca limbajul semnelor este mai puternic decat cuvantul si rugaciunea si decat gandul, caci el poate fi activat doar cu intentie pura, fara urma de alte ganduri si alte energii. Spune ca lumea intreaga a fost creeata din semne :)
Incepe sa sune cunoscut tot ce spune. 
Ritualul botezului spune ca in conceptul voodoo ar insemna curatarea de anumite energii cu care deja venim si altele pe care le poarta mama in pantec si  in acelasi timp pregatirea prin apa sfintita pentru a intra in energiile voodoo ale pamantului.

Voodoo este bine si rau in acelasi timp, fiecare alege cum sa foloseasca asta. Dar raul este departe de raul pe care-l credem noi cu mintea umana. Raul este de fapt tot bine. Atunci cand  un ritual voodoo face ceva ce percepem noi ca fiind rau, in fapt scopul ritualului este ca sa curete un rau si uneori doar asa aleg elementele naturii ca se poate curata acea energie. Totul se intampla pentru a curata, echilibra si armoniza ceva in raport cu legile naturii si asa cum cere natura. Si uneori pare gresit pentru ca natura functioneaza diferit de legile umane in care noi ne nastem si cu care crestem. Ea isi respecta cursul natural, pe cand oamenii mai putin stiu sa respecte acestea.

A fost creeata pe pamant aceasta energie voodoo si raspunde la toate elementele de pe pamant. Tot ce se leaga ritualic pe pamant, poate fi dezlegat pe pamant. Tot ce credem ca e boala nascuta pe pamant, tot pe pamant se repara. El spune ca spiritul nu pleaca bolnav in lumile inalte. Credem noi ca daca murim de o boala, murim bolnavi, dar spiritul este mereu intreg. 
Voodoo fost creeata ca sa aduca echilibru si vindecare, iar atunci cand cineva intra in ritualuri voodoo, daca se simte rau, sau se imbolnaveste grav, sau chiar moare, inseamna pur si simplu ca ASA TREBUIA SA FIE, voodoo a venit in viata sa ca sa opreasca catastrofe, o catastrofa poate insemna ceva care poate parea simplu - cineva care spune o vorba si acea vorba distruge un intreg univers al altcuiva, sau cineva care taie un copac si toata familia copacului  respectiv sufera sau  in viitor poate sa distruga un intreg ecosistem -, energia voodoo vede tot si curata fara discutii si amanari. Si ceva important este faptul ca energia voodoo nu da explicatii la nimeni, exista si se manifesta dupa legile naturii, este ca si cand natura curata tot ce e de curatat prin voodoo.

Cateva povesti despre ritualuri voodoo
Africanii in esenta sunt nascuti in energia voodoo, chiar daca unii o neaga.
S-au nascut anemisti si spune el ca asta e ca si cand s-au nascut DIN wodoo si IN wodoo, dar nu vor sa isi aminteasca, sau sa recunoasca si astfel ei ajung la preotii initiati voodoo doar cand au probleme sau cand vor sa faca “rau” cuiva. 
Spune ca ceea ce noi nu stim, este ca multe din catastrofele si crimele din lumea asta se intampla pentru ca au acces la energia si ritualurile voodoo cei care o folosesc in aceste scopuri. Dar spune ca si aceste scopuri “rele” au un sens si cand se intampla asa-zisele rele si cand se intampla cele pe care le vedem noi ca fiind bune.

Ritualul cu apa – Baba a vazut acest ritual de multe ori si ne povesteste unul dintre ele
Ne povesteste ca cineva care a fost furat grav s-a dus la un preot voodoo si a cerut sa afle adevarul. Acest preot este unul care are spiritul in corp si traieste ca om pe pamant. Preotul a facut noaptea un ritual cu apa in care a pus multe incantatii prin cuvinte si semne. Spune ca ritualul arata ca ceva frumos, nimic infricosator.
Dupa vreo 3 ore de cantat intr-o limba doar de el stiuta,  a rugat persoana sa se uite in apa. A vazut in apa chipul si numele celui care a furat. A fost intrebat daca vrea sa se curete acea energie prin voodoo cu legile naturii si acela a spus ca rezolva altfel.
Am intrebat daca a folosit si plante, sau ce anume a spus apei. Ne-a raspuns ca a folosit doar apa curgatoare ca sa afle despre cel care a curs ca apa (a fugit). Uneori pare ca stie mai multe decat ne spune, alteori pare chiar si el uimit si usor nedumerit de ceea ce a vazut.
El spune ca anumiti preoti au lasat prin grai informatia urmatoare: candva pe planeta aceasta doar asa se traia si doar asa se infaptuiau lucrurile si toti le puteau face, adica toti cei nascuti aici aveau aceste puteri activate. Ne explica ca se crede ca suntem toti construiti asa, doar ca un fel de val ne este asezat aclo undeva in memoria noastra ca sa nu putem accesa aceste puteri, pentru ca acum planeta lucreaza altfel decat atunci cand a fost creeata acea structura si acum avem de respectat alte legi. Dar exista inca initiati care sa faca toate acestea ca de demult pentru ca exista locuri care inca raspund la acele energii, asa cum este Africa si nu numai.

Ritualul cu statuete – statuile vorbitoare
Intreaba cineva de la masa daca chiar exista statuile si papusile care se folosesc la ritualuri sau daca acestea sunt doar povesti. Ne spune o poveste despre asta.
O fata tanara se duce la un preot voodoo si spune ca toata viata ei a simtit ca trebuie sa ajunga acolo. A ajuns si preotul i-a spus direct ca nu el trebuie sa ii spuna informatiile asteptate si ii ofera o papusa, ea cumpara de fapt papusa. Spune ca acea papusa era ca o statueta si ca preotul facea anumite ritualuri cu statuetele si apoi le oferea celor care veneau la el. Spune ca sunt energii in care el nu a fost initiat, ca fiecare preot are un tip de initieri si mai ales un anume element – apa sau foc, sau vant… care-l ajuta in ritualuri.
Fata a luat statuia si a plecat. Se pare ca cei din fundatie o cunosteau si ii stiu povestea. Statueta a inceput sa vorbeasca din cand in cand, ca si cand ar fi fost insufletita. Asta s-ar fi intamplat de fata cu mai multi si nu doar cu ea…
Ne spune ca papusile care se folosesc cu ace si plante otravitoare sunt deja ritualuri pe care le pot face si cei care sunt neinitiati si ca sunt cele mai simple ritualuri voodoo.
In anumite comunitati in Africa, daca unuia ii displace ceva la cineva, sau daca considera ca cineva i-a creeat o nedreptate, apeleaza la spiritele naturii si le foloseste printr-o papusa ca sa-si indrepte singur nedreptatea. Asta inseamna anemist- asta inseamna sa te crezi un mic Dumnezeu si sa iti faci dreptate…

Anemistii cred ca au doua suflete- unul traieste in inima si unul traieste in cap si astea doua se consulta intre ele si stabilesc ce e de facut cand se intampla o nedreptate. Daca raspunsul este  OMOARA-L, o face fara sa ezite, considera ca Dumnezeu - adica el insusi este Dumnezeu, a judecat si luat decizia.

Pestele vorbitor
Ne spune o poveste asemanatoare cu cea a papusilor vorbitoare, doar ca acum e cu un peste care a vorbit. Cineva a mers la un preot voodoo si a cerut o informatie si preotul i-a spus ca doar pestele ii poate spune ce vrea sa stie. Si nu orice peste…l-a pus sa cumpere acel soi de peste si l-a trimis acasa. Nu stie exact daca pestele era mort sau viu, spune ca pestele a vorbit de fata cu toti cei ce trebuiau sa auda informatiile acelea.
Cei de la masa se pare ca stiau si auzisera de mai multe ori povestile cu pesti sau animale vorbitoare. Pestele e element de apa important in oferirea mesajelor din lumea asta si dintre lumi. Animalele taratoare sunt cele mai puternice animale de pamant care dau informatii din lumea de jos. Pasarile sunt elemente de vant care dau informatiile ce se cred pierdute in vanturile, care de fapt le pastreaza nealterate si le plimba pana se face echilibrarea.

Pentru mine povestile suna natural, ca si cand am trait candva toate astea sau chiar le-am facut, se pare ca nu ma sperie nimic si nu par uimita. Le primesc asa cum vin, fara interpretari. Cei din jur unii sunt socati si neincrezatori, altii deja plini de frici, fiecare traieste povestile in felul lui.
Il intreb din nou despre plante. Ii spun ca eu cred in spiritele plantelor si chiar vorbesc cu ele. Vraciul Benjamin zambeste si incepem si povestim impreuna fiecare in felul sau. Ma intreaba cum fac asta. Ii spun natural exact cum o fac si cum plantele ma indruma apoi noaptea in calatorii si de cele mai multe ori sunt o pasare care zboara si culege tot pe calea vantului. Zambeste din cand in cand. Simt ca doar el crede tot ce spun. Cei din grup comenteaza in soapta si isi fac semne.
Intreaba cineva la masa – “Cum asa, chiar sa aiba plantele spirit?”
Baba il intreaba - “ Stii tu oare ce este acela un spirit ca sa pui aceasta intrebare?” Afla ce spirit e in tine si apoi ce spirite ai langa tine, afla ce spirit e cuprins in scaunul pe care sezi acum si pe pamantul pe care calci si abia apoi vei fi la un pas sa poti afla daca o planta are spirit. Si poti intreba planta insasi daca te incumeti si daca esti merituos, ea iti va vorbi.”
Se naste o discutie lunga in care fiecare isi spune parerea. Baba ma trage langa el si imi sopteste “Copila sa crezi in tot ce iti spun ele plantele, vantul si pamantul, apele si focul, fara sa te indoiesti vreodata ca acela e adevarul.”

Il intrebam de sotiile sale.
Cineva imi sopteste ca vrea sa-l intrebe cate neveste are, ca el e nascut musulman si cu siguranta are mai multe.
Il intreaba direct si el se face ca nu aude sau ca nu pricepe intrebarea   J
Apoi cineva din familie care a vazut reactia il intoarce pe toate partile si aduce in discutie ceva despre copii, il intreaba cati copii are – spune ca 12 si apoi il intreaba intr-un mod diplomat daca sunt cu o singura femeie si spune ca a inceput cu una si apoi a pastrat traditia musulmana si a avut 8, iar in final a ramas doar cu una. Se rusineaza putin cand raspunde…deci are el si slabiciuni si dureri si tristete si regrete umane.
Ne povesteste despre copii cu vocea schimbata, parca e un copil acum si retraieste viu amintirile frumoase.

Il intreb daca va ramane sa mai scrie povesti multa vreme in lumea asta si pe aceste meleaguri? Si spune ca daca cumva nu isi va termina treaba, se va intoarce sa o faca, stie sigur asta, pentru ca si acum este aici in continuarea unor alte povesti din alte existente in care a fost tot cautator. Il intreb daca stie exact ceea ce cauta si imi sopteste ca si cand ar fi un mare secret - "EXACT CEEA CE CAUTI SI TU COPILA..."

Si povestile continua seara de seara pe colina rosie africana…
Multumesc Baba si multumesc tuturor entitatilor care mi-au permis sa ascult aceste povestiri!


Un comentariu:

  1. Positive site, where did u come up with the information on this posting? I'm pleased I discovered it though, ill be checking back soon to find out what additional posts you include.
    Rent a Prado in Islamabad
    Rent a Prado in Pakistan

    RăspundețiȘtergere