miercuri, 5 noiembrie 2014

RITUALURI

Ritualurile terapeutului in terapiile ayurvedice 
Aceste ritualuri pot fi preluate si introduse in alte terapii.

Namaste in fata locului sacru pregatit pentru ritualul de inceput al unei terapii.
Semnificatia salutului, in general, in orice traditie (nu doar cea hindusa sau budista), este transfigurarea fiintei sau a aspectului salutat si raportarea interioara la Adevarul dincolo de aparente in legatura cu fiinta sau aspectul salutat.
Contrar a ceea ce cred majoritatea oamenilor, nu persoana sau aspectul salutat au nevoie de salutul nostru ci noi avem nevoie de aceasta, un salut bine realizat fiind poarta catre o stare profunda inefabila, adica indescriptibila in cuvinte.
Momentul salutului este un moment privilegiat pentru noi si, in functie de pregatirea noastra interioara si de profunzimea practicii, el poate fi un moment al iluminarii fulgeratoare.
Salutul „Namaste” trezeste sufletul, amplifica starea de umilintă, reduce identificarea cu ego-ul si il transcende, dezvolta o putere de abandonare constienta si de recunostinta in fata ordinii Universale, amplifica meritul si evolutia spirituala.
Mai ales cand este adresat unei alte persoane fata de care nu suntem, in plus, obligati sa manifestam un respect real sau formal, salutul este in mod obisnuit insotit de o usoara aplecare catre in fata, cu mainile impreunate in fata pieptului, palmele atingandu-se cu varfurile degetelor indreptate in sus, într-o pozitie care in yoga este cunoscuta de la Prarthanasana (postura iluminarii) sau (deloc intamplator) de la Suriya Namaskar, salutul yoghin al Soarelui.
- cu privirea in ochii persoanei salutate sau cu ochii inchisi si cu atentia principala tn Inima sau Esența noastra interioara,
- cu ochii inchisi si cu atentia principala in Inima, traind fulgerator o stare de Identitate la nivel fundamental cu fiinta salutata si chiar cu Constiinta Suprema, Unicul ori cu Vidul Inimii. Acest gest poate fi facut si fara a fi insotit de cuvinte, el avand acelasi inteles.


Practic, atunci cand realizam „Namaskar” noi nu slavim sau salutam persoana sau aspectul respectiv, ci natura sa profunda, esentiala, ce este deasupra oricarei aparente a sa ori a noastra.
„Namaste” este  o veche practica prezenta in traditiile hindusa  si budista  de unde isi are provenienta  acest salut – anume aceea ca in fiecare dintre noi exista o scanteie divina din Conștiinta Suprema (ori Vidul Suprem) si prin aceasta cu totii suntem conectati ori avem aceași natura fundamentala.
Namaste este o formula de salut derivata din limba sanskrita si reprezinta combinatia a doua cuvinte: “namah” si “te”. Namah inseamna inchinare,  adorare sau slavire, iar te, inseamna tie , adica: Ma inchin tie, în aspectul tau esential si de natura divina, infinit si nesupus schimbarii!
Salutul poate fi adresat unei zeitati, persoane, unui obiect, unei statui, unui spatiu – incapere, cladire, zona delimitata ori chiar un peisaj ori un munte si altele asemenea.
Efecte si beneficii
„Namaste” este, astfel, o metoda conjuncturala eficienta si, oricum, necesara fiecaruia, deoarece suntem nevoiti sa socializam si sa ne salutam unii pe altii.
Persoana salutata va simti, daca este atenta, revarsarea unei energii benefice in fiinta sa si amplificarea aspectului sattva.
Atunci cand practicam salutul „Namaste” catre o zeitate ori un aspect particular al Constiintei Divine vom recepta vibratii subtile inalte și o Gratie ce se revarsa asupra noastra.
Modul de execuție
In legatura cu privirea, exista doua variante :
In viata de zi cu zi, “namaste” este considerat un salut cu semnificatii mistice. In orice caz, “namaste “ este salutul care in limba sanskrita, semnifica acest lucru: “ma inchin, salut si recunosc prezenta Unicului din tine!”
In unele cazuri pentru a accesa o smerenie profunda si o stare foarte inalta, mainile se posteaza impreunate, in dreptul fruntii, in momentul efectuarii salutului sau chiar deasupra capului.
Aceasta varianta de salut in care palmele impreunate sunt aduse la nivelul fruntii sau, mai ales, deasupra capului ajuta mult transcenderea actualei conditii spirituale individuale, prin atitudinea interioara descrisa de cuvintele:
„ Recunosc natura ta profunda ca fiind mult deasupra a orice as cred eu ca sunt ori că detin ca si calitati in mod aparent”.
Aceasta se bazează pe misterul transfigurarii, deoarece este mult mai usor sa tindem să intuim prezenta Infinitului intr-o fiinta ce ne apare exterioara decat in noi insine.
De altfel, dupa cum am mai spus, momentul salutului este un moment privilegiat pentru noi si, in functie de pregatirea noastra interioara si de profunzimea practicii,, el poate fi un moment al iluminarii fulgeratoare. „Namaste” este, astfel, o metoda conjuncturala eficienta si, oricum, necesara fiecaruia, deoarece suntem nevoiti sa socializam si sa ne salutam unii pe altii.
La modul cel mai simplist, „Namaste” poate fi exterior, marcat de un simplu „Buna ziua” ori, chiar, de un salut exclusiv interior, tacut, neobservat din afara si totusi foarte eficient ca si traire spirituala.
Namaste este de asemenea considerat ca un gest prietenesc in comunicarea scrisa, sau in general printre oamenii cu care venim in contact, de exemplu in cadrul unui grup spiritual.
Acest gest este o mudra, o pozitie simbolica binecunoscuta a mainilor in religiile estice.  Una dintre maini reprezinta natura spirituala inalta, in timp ce cealalta mana reprezinta natura umana, lumeasca. Combinandu-le pe cele doua, persoana  care face acest gest se presupune ca se ridica deasupra a ceea ce ne face diferiti unul fata de celalalt si se poate conecta la un nivel profund cu cel caruia ii este adresat salutul.
In mod particular in Hinduism, cand cineva face o reverenta sau saluta, simbolistica palmelor unite capata o mai mare importanta, reprezentand chiar unirea celor doua extremitati – piciorul Divinitatii, cu capul celui care il adora. Palma dreapta semnifica piciorul Divinitatii, iar palma stanga reprezinta capul devotului. Picioarele Divinitatii constituie alinarea ultima pentru toate durerile din aceasta lume, si este o credinta care se regaseste in intregul ethos religios.
In zilele noastre, mai ales in cultura occidentala, termenul de “namaste” a devenit asociat cu ansamblul unor cai spirituale, cu yoga, si meditatia. In acest context  au aparut o serie de numeroase semnificatii care i-au imbogatit si nuantat intelesul.
Iata cateva exemple:
“ Salut Spiritul din tine care se regaseste si in mine!” – această explicație este atrbuită lui Deepak Chopra.
“ Onorez locul in care intregul Univers salasuieste, onorez locul  din tine in care exista Iubirea, Integritatea, Intelepciunea si Pacea. Cand tu esti in acel loc din tine, si eu sunt in acel loc din mine, noi devenim un intreg!”
“Salut Dumnezeul din tine!”
“Spiritul tau si spiritul meu sunt UNA” – atribuit lui Lilias Folan din jurnalul sau de calatorie din India.
“Ceea ce este Divin in mine saluta ceea ce este Divin in tine”.
“Divinitatea din mine simte si adora Divinitatea din tine”.
“Tot ceea ce este mai bun si mai inalt in mine saluta/onoreaza tot ceea ce este mai bun si mai inalt in tine”.

Ritualul de purificare si protectie inainte de terapie
Se tin mainile intr-un bol cu apa in care se pot pune pietre, putina argila, sare, cristale, plante, petale de flori si se spun urmatoarele cu voce tare: “Apa sfanta, vie curata-mi mainile pentru a avea cale curata in curatarea pamantului si apei”(celor intalnite in cale pe pamant si apa). 
Se trec mainile pe deasupra unei lumanari aprinse, poate fi alaturi si un betisor parfumat (elemente de foc) si se spun urmatoarele: “ Foc sacru, curata-mi mainile pentru a avea cale curata in intalnirea emotiilor.” (atentie -  nu se spune in arderea sau distrugerea emotiilor!)
Se trec mainile prin dreptul gurii si nasului, se inspira profund de trei ori sau de cate ori simtiti nevoia – se inspira pe gura si se expira pe nas (pot fi inspir si expir doar pe nas) si se spun urmatoarele: “ Pe calea aerului imi las mainile libere sa ofere o calatorie libera, fara limite.”

Se impreuneaza mainile in semn Namaste deasupra chakrei coroanei si se desfac usor pe langa corp ca semn de creeare a unui “scut de protectie” si se spune o rugaciune cu care rezoneaza fiecare (poate fi o mantra, poate fi Tatal Nostru, poate fi o rugaciune personala, sau pot fi cateva cuvinte cu vibratie puternica ce vin intuitiv in acel moment). Aceasta incheie ritualul si reprezinta acordul ca ceea ce se va gasi in toate elementele clientului sa fie curatate prin propriile cai, cu acord Divin si fara a “culege terapeutul” din cele intalnite. 

Ritualul de lumina 
- Aprinderea unui numar de lumanari egal cu entitatile invocate in terapie(se rostesc numele acestora si se fac semne sacre corespondente).
- Aprinderea unor lumanari pentru Trinitate.
- Aprinderea unei lumanari pentru beneficiarul terapiei.

Ritualul de purificare prin arderea plantelor
- In cabinetul de terapie inainte si dupa terapie, se ard plante cu rol de purificare si de curatare a energiilor nebenefice(busuioc, dafin, armurariu, urzica, salvie, ace de cactus, urzica etc).
- Se arde lemn de santal.
- Se arde tamaie.

Ritualul curatarii prin sunet-vibratie
- Orice sunet ofera o vibratie cu o anumita putere de curatare a spatiilor.
- Pot fi utilizate urmatoarele: bol tibetan, clopotei tibetani, zornaitoare din natura.

Mantre vindecatoare ce se rostesc in terapii.
- Se ridica membrele inferioare si ee pozitioneaza in plexul solar – inspir+expir de 3 ori: Mantra tibetana: “Iti doresc sa-ti deschizi toate simturile catre cunoasterea interioara! Atingerea cu IUBIRE si LUMINA sa alunge tot ce te  impiedica sa pasesti pe drumul catre tine!” Puteti spune o rugaciune pe care o folositi adesea in terapii.
- Manevre lente in 8(infinit) pe fiecare articulatie, cu rostirea mantrei “ Sufletul tau este infinit in Univers si ai o infinitate de optiuni in alegerea deciziilor!”(Comentariu asupra mantrei: este vorba de viata vesnica a spiritului Univers, care daca are o buna comunicare cu interiorul, omul realizeaza ca prin schimbarea programelor cu care a venit, va vedea infinitatea de decizii pe care le are de ales in asi schimba destinul si a pasi pe calea fericirii).
- Palmele / degetele pe ochi cu presiuni usoare: “ Iti doresc sa-ti gasesti lumina interioara calauzitoare si sa pasesti doar pe cai luminate in aceasta existenta!
Palmele / degetele pe urechi cu presiuni usoare: “Iti doresc sa-ti gasesti linistea interioara si sa-ti asculti vocea inimii!”Mana pe chakra intuitiei si mana pe chakra inimii in liniste cateva momente.

Sa va fie utile! Doamne ajuta!
Cu drag,
Daniela Dumitru

Un comentariu:

 1. PUTERILE SPIRITUALE DRAWN POT AJUTA LA REZOLVEA URMĂTOARELOR,
  WHATSAPP: +2349046229159

  1> Aduceți iubitul pierdut în 24 de ore.
  2>Vraja norocului pentru probleme financiare.
  3>Protecție la locul de muncă.
  4>lucrare neterminată de la alți vindecători și profeți tradiționali.
  5>Problemele de căsătorie pot fi rezolvate, de exemplu, opriți-vă partenerul să înșele.
  6> Vrăji de divorț.
  7> Probleme de concepere la femei.
  8>Legarea iubitorilor.
  9> Promovarea muncii
  10>Atracție de afaceri.
  Luați legătura cu DR DAWN pe Whatsapp: +2349046229159 dawnacuna314@gmail.com

  RăspundețiȘtergere