vineri, 27 iunie 2014

TESTIMONIALE

MULTUMESC TUTUROR! IMI CER IERTARE PENTRU MESAJELE CARE NU SUNT POSTATE INCA, LE VOI INCARCA PE TOATE CURAND!
VA DORESC SA RAMANETI ASA FRUMOSI SI SA VA SCHIMBATI ORI DE CATE ORI SIMTITI CA E CEVA DE SCHIMBAT!
DARUITI CEEA CE ATI SIMTIT VOI CA ATI PRIMIT!

Cu drag,
Daniela Dumitru
















***   Daniela schimba vieti! Cand am hotarat ca vreau sa ma initiez in tainele masajului m-am interesat in bransa si mana destinului a facut ca toti cei pe care i-am intrebat cu cine-mi recomanda sa invat mi-au raspuns intr-un singur fel: Daniela Dumitru.
            Cand am inceput cursurile am inteles si de ce. Traineri sunt multi. Daniela e pur si simplu alt ceva. Te face sa intelegi si sa vezi lucrurile mult dincolo de concret, mult dincolo de "framantam bine fiecare muschi". De la ea am invatat sa "mangai", sa transmit iubire prin atingere, sa dau si sa primesc energie pozitiva si a reusit sa faca asta chiar si cu cei mai sceptici dintre noi. Tot de la ea am invatat sa vad si sa inteleg si dimensiunea energetica si chiar pe cea spirituala a existentei umane.
             Practic masajul de un an si de fiecare data cand primesc complimente pentru ritualul oferit, ii multumesc in gand ei!

Cristina D.

***    Masajspa e prea putin pentru a defini caracterul ce sta in spatele acestui concept. Cursurile sustinute la scoala Bios traverseaza comercialul, comoditatea, dorinta de a avea o diploma. Ele sunt liane spre mai mult, mai bine, mai frumos, spre desavarsire. Nu participi la aceste cursuri pentru ca nu ai de ales, esti acolo pentru a fi tu. Terapeutul din tine, pentru tine si pentru celalalt. Daniela transpune pasiunea sa in maini, iar mainile sale calatoresc pe trupurile noastre, in sufletele noastre. Aici primesti si daruiesti in acelasi timp. Si vei primi pe cat daruiesti. Bios este accesul spre lumea celor care vor sa treaca dincolo de barierele tactilului. Multumesc, Daniela! Mi-ar placea sa cunosc si omul din spatele tehnicii Shiatsu. Dar va urma. :) Nu va parasesc asa usor :)
Georgiana R.

***    Am pornit la drum plin de frici si scepticism, am vrut la inceput doar sa imi schimb meseria. La telefon Daniela mi-a spus ca imi va zice sincer, fara sa ascunda nimic, daca e de mine meseria asta, ca sa nu pierd vremea. Eu asteptam din prima zi sa descopar ca sunt stangaci, dar nu a fost deloc asa. Daniela mi-a aratat ca dincolo de stangacie exista si altceva. Am vazut in timpul petrecut impreuna cum transforma oamenii, fara ca acestia sa isi de-a seama ca ea face ceva si fara sa se bata cu pumnii in piept in legatura cu realizarile zilnice, lunare etc. Ea zicea mereu - “Eu nu fac nimic”. Am inteles dupa aproape un an ce inseamna asta.
Multumesc pentru ca mi-ai aratat partea frumoasa din mine! Multumesc si pentru ca m-ai invatat masaj J

Daniel M.

Credeam ca stiu multe din lumea masajelor. Imi cer iertare pentru primul email in care mi-am aratat pe deplin mandria si “stiinta”. Eu am venit la scoala sa mai invat cate ceva si parea interesanta descrierea in stil spa a tehnicilor din cadrul cursurilor. Am invatat cat de important este sa te porti cu clientul altfel decat o faceam eu pana acum, am invatat o tehnica noua despre care credeam ca stiu aproape tot si ca nu mai am nevoie de cineva care sa imi zica ce si cum sa fac. Multumesc ca m-ai scos din lucrul meu mecanic!
Si am invatat ca orice tehnica poate fi impachetata in stil spa, in orice conditii si cu oricine si poate fi oferita ca o tehnica de lux. Te rog sa citesti ce ti-am scris mai jos, sper ca nu e prea lung si obositor, este ceea ce mi s-a intamplat si mi se intampla in continuare cu oamenii.

Alex G.

***    “Masajul nu e un framantat!”
Asta ne-a tot repetat Daniela timp de o luna la scoala. Ti-am scris acel sms abia in ultima saptamana, inca nu puteam sa recunosc ca atunci cand te-am auzit prima data spunand asta, am realizat de ce am ajuns la scoala Bios si de ce mi-ai iesit in cale. De ceva timp nu mai suportam sa fac masaj, simteam ca fac doar un framantat, nu mai eram multumita de mine si in sinea mea ceva imi spunea “Masajul nu e un framantat!”
In prima zi de curs, cand am vazut cum te misti si cum atingi si cum vorbesti, parca erai in alta lume si in acelasi timp acolo conectata cu totul, am zis ca masajul nu e un framantat si ca vreau sa invat sa traiesc si eu asa prin masaj.
Multumesc si multa rabdare cu toti cei ca mine pe care ii vei intalni, ca banuiesc ca sunt multi!

Alexandra V.

***   Am invatat sa mangai durerile. Am invatat ca dincolo de o durere se poate ascunde inca o durere. Am invatat ca daca ofer  mangaiere, omul din mainile mele se poate deschide si masajul va rezolva o parte din problemele sale, sau cel putin il va face sa le constientizeze. Am invatat sa fiu calma. Am invatat sa am rabdare. Am invatat sa vad frumusetea acolo unde nu as fi crezut ca exista. Am o lista intreaga cu multe din tot ce am invatat la cursuri. Am invatat sa ii las si pe ceilalti de langa mine sa vorbeasca, ca atunci am multe de invatat.
Daniela te sfatuiesc sa scrii despre cursuri mai multe decat descrierea tehnicilor de masaj, pentru ca noi cei care venim sa invatam masaj, invatam de fapt cum sa redevenim NOI.
Vreau sa ajung si la Viorel si cred ca va fi asa cum ne-ai povestit Shiatsu. Dupa eliberarea aceea pe care mi-ai facut-o, m-am simtit incredibil de bine si mi s-a clarificat ceva, nu stiu daca de la puncte sau de la discutie, dar n u mai conteaza.
Iti multumesc din suflet pentru ca mi-ai oferit sansa sa imi deschis sufletul in fata mea si in fata multora!

Alina T.

***   Cautam curs de masaj exotic si auzisem de Lomi Lomi, dar toata lumea vorbea de acest masaj ca ar fi cam erotic, senzual, cam asa ceva.
Am ezitat cateva luni si din cand in cand ma uitam la filmulete, apoi intr-o zi am vazut pe site la un spa un film cu o tipa care facea Lomi Lomi intr-un mod serios si am vrut sa fiu si cea de pe masa de masaj si cea care face. A fost o traire atat de puternica ca am zis ca trebuie sa invat.
Cand am ajuns la curs, am inteles ca nu doar pentru masaj am ajuns…
Stiti voi ca cineva se poate uita la voi si va poate spune ce nevoi aveti, va poate atinge si va poate spune ce probleme adanci aveti? Lomi Lomi despre care se crede ca e un fel de mangaiere senzuala, este o mangaiere si o imbratisare a fiecarei emotii de la prima privire, este acceptarea lor, iertarea, este o cale lunga cu abandonare in tine si in tot ce descoperi ca esti.
Multumesc pentru tot ce am descoperit ca sunt!

Oana C.

***   Eu nu puteam sa fac reflexoterapie si nu intelegeam de ce. Am invatat la o scoala cu reguli multe, l-am invinovatit pe professor si pe mine si pe colegi si pe prietenii care m-au trimis acolo.
La Daniela am ajuns ca am crezut ca poate o sa invat mai bine de la o fata si ca mi-a placut vocea ei calda la telefon. Sa stii ca te-am sunat atat de mult pana la inceperea cursului ca ma linistea vocea si nu stiu cum se facea ca atunci cand aveam o problema imi venea imediat sa te sun.
Daniela mi-a spus mereu sa nu mai invinovatesc pe nimeni, nu e vinovat profesorul de la care am invatat si ca ar fi bine sa ii multumesc si ca o sa inteleg eu candva de ce si pentru ce. Multumesc ca m-ai facut sa inteleg! Dupa curs nu am mai avut frici si reguli, ca si cand in fiecare zi mai disparea cate o teama de-a nu face rau.
Iti multumesc si pentru toate discutiile din timpul cursului si pentru “ghicitul in talpi” si pentru ca nu ai spus de fata cu toti colegii ceea ce ai vazut acolo si mi-ai spus separat.
Aproape ca le-am reparat pe toate J

Marius J.

***   Cat e de invatat nu iti ajunge o viata de om. Ne-ai zis ca ne vei bombarda cu niste protocoale. Eu nu vazusem in viata mea un protocol si cred ca multi dintre noi. Apoi ma asteptam sa ne trimiti niste foi desenate ceva sau vreo carte ca la scoala. Nu stiam ca cineva a stat sa scrie asa ceva. Cand ne-ai trimis si pe celelalte din care ai invatat tu tehnicile am inteles si eu ca daca vrei sa inveti masaj, ai de invatat si carte, altfel faci masaj de care zice toata lumea ca stie sa faca. Eu am de invatat nu gluma.
Cand am plecat de la prima zi de curs aveam senzatia ca trebuie sa o iau de la capat in tot si in toate si asa am facut. Nu stiu cum s-a intamplat, dar clientii mei ma privesc altfel, ma platesc altfel, fara sa cer eu altceva, eu sunt altfel. Cum ziceai tu in prima zi si noi ne uitam la tine ciudat “Daca vrei sa vezi schimbare, mai intai te schimbi tu”.
Eu cel de acum iti multumesc!

Valentin C.
  
***  Mai intai a fost demonstratia cu discutii. Dupa demonstratia asta mi-am dorit sa pot si eu sa vorbesc asa doar atingand un om. Cata informatie doar pe cativa centimetri de piele. Dar nu vorbea atingand pielea, ci atingand altceva, altundeva. Mi s-a facut frica ca stiam ca imi va veni si mie randul sa stau pe masa si ca imi va zice toate cele, dar mi-a zis doar la ureche. Mi-a zis ca in stadiul asta e bine ca stiu eu si Dzeu, iar cand o sa simt nevoia o sa spun si altora, apoi o sa stiu eu ce o sa fac. Habar nu aveam ce o sa fac, dar dupa o discutie dupa curs, mi-am raspuns singura la multe intrebari. Maestrul meu mi-a zis ca o sa ajung la cursul asta ca sa invat altceva decat cred eu si uite ca a avut dreptate. Ce frumos daca ar fi toate cursurile asa.
Succes tie si colegului tau cu shiatsu!

Gabriela M.

***   Am auzit de la o colega de la un spa de Daniela Dumitru. Mi-a povestit intr-o seara cum toti din echipa se schimba total cand tine ea seminarii. Eu am cautat-o ca sa invat masaje, nu ca sa ma schimb total. Si m-am schimbat partial, ca total nu pot sau nu vreau inca.
Nu pot sa descriu in cuvinte cum sunt cursurile, cum face ceea ce face, ca parca sunt toate aranjate in asa fel incat oamenii de la curs au ceva legaturi intre ei si ea ne-a organizat unii cu altii de parca stia ce probleme are fiecare si cine cu cine se potrivea, cine de la cine avea ceva de invatat. Ea zice ca nu, dar asa de la distanta se vedea ca un mediator care aranja si scotea in fiecare zi de la fiecare ce aveam noi de scos ca sa ne reparam la cap, la suflet, care pe unde avea de reparat.
Imi imaginez ce atmosfera se creeaza la spa pe unde ajunge. Cred ca dincolo de predatul acestor masaje, menirea ei este sa impace oamenii cu ei insisi, sa ii ajute sa se deschida, chiar daca nu recunoaste, sau nu stie, dar cred ca stie. Si oamenii care fac asta normal ca Dzeu le pune in fata situatii si alti oameni si circumstante si asa arata totul ca aranjat si programat de undeva, totul se potriveste cu tot.
Multumesc pentru sansa de-a te cunoaste! Multumesc ca m-ai facut sa rad in fiecare zi! Multumesc si pentru ca am plans in hohote!  Iarta-ma pentru intarzieri! Sa stii ca m-am invatat minte, ai avut dreptate, a aparut cineva care m-a pus la punct. As fi preferat sa ma pui tu cu calm, dar cred ca nu ma invatam minte.

Oana B.

***  Am citit despre Scoala Bios pe facebook, apoi am gasit pe site cu mesele de masaj, apoi am gasit un articol despre Daniela cu Buddha Bar si nu mai vroiam sa ma duc la curs ca am crezut ca dau peste o tipa plina de fitze, trainer international cu reguli internationale care sa ne invete pe noi cum e  masajul international.
Si maaamaaaa…… n-a fost deloc asa. Daniela este romanca plimbata, dar e romanca. De ce sa ne invete strainii ce ne poate invata o romanca? Acum nu imi mai e rusine sa zic ca fac masaj si ca sunt roman. Prin vorbele si mainile ei intelegi si simti ca masajul e ceva la loc de cinste. “Orice faci din suflet, e sfant.” – vorbele Danielei. Mergeam pe strada si imi venea sa strig “Fac masaj si e sfant!”
Abia astept cursurile noi.
Merci!

Adrian V.

***   Am stat suparata un an in casa, am pierdut locul de munca. Nu am stiut ce sa fac, am stat depresiva, mi-am plans de mila, am stat si am scris scrisori si trimis cv-uri si atat. Intr-o zi am primit un cadou un masaj la un spa si nu m-am dus. Apoi la o luna am avut un accident si am avut nevoie de masaje si cineva mi-a recomandat o fata care vine la domiciliu. Cand a terminat toate sedintele am aflat ca invatase multe cu Daniela Dumitru in particular. La spa unde am refuzat sa ma duc la masaj, tot ea facuse seminarii.
Cand am cunoscut-o am inteles ca asa a fost sa fie, am avut o cale sa ajung sa aflu de ea si nu am ajuns, apoi mi s-a oferit alta. A fost in primul rand pentru transformarea mea in camaruta mica la scoala din Rahova. E ceva in camera aia sigur si nu ne spui J Ce mai glume ca entitatile lucreaza pentru noi ca sa ne fie noua bine acolo J
Multumesc pentru recomandari si pentru ce am invatat si pentru ca m-am intors la mine! Iti doresc sa iti mentii calea asa curata si frumoasa! Esti un om frumos, sper ca stii asta!

Alexandra D.

*** Nu am stiut ca am de sters picioarele oamenilor la masaj. Cum zice Daniela “E ca buna ziua spalatul pioarelor, e primul contact cu respect pentru omul din mainile tale si pentru tine”. Dupa ce am atins atatia oameni, abia acum am inteles treaba asta. Imi vine sa le iau in brate picioarele cateodata. Cred ca daca stii sa spui din suflet ceva frumos cand vine frumos, asa se imprima in mintea si in sufletul oamenilor. Frumosului sa ii dai frumos si uratului tot frumos si o sa ai numai frumos in schimb.
Vreau sa iti spun MULTUMESC pentru mama mea! E mult mai bine acum, nu am avut curaj sa ii spun de prima data tot, dar cand am inceput nu m-am mai oprit. Cu tata inca nu reusesc.
Namaste!

Mihaela F.
  
*** Cat profesionalism  in privire, in miscare, in atingere. Asa sa devenim toti in meseria asta, chiar daca lucram pe cont propriu. Nu trebuie sa fim la centre de 5 stele ca sa facem asta, putem si la oameni acasa si in parc pe banca daca vrem sa facem un masaj. In mintea barbatilor care fac masaj, detaliile astea de finite sunt pentru fete, dar Daniela ne-a invatat ca orice barbat poate face si partea asta. Parca se punea in pielea nastra la curs si reusea sa ne faca sa intelegem din punctul nostru de vedere cum se face, cum e  bine sa facem o miscare, o manevra in asa fel incat sa nu ni se para inutila, de evitat, sau  cum sa nu ne simtim incurcati de ceva ci salvati. Cred ca vezi asa lucrurile dupa multa experienta, dupa lucru cu oameni de toate felurile, sefi ciudati, colegi smecheri, dupa masaje multe cu oameni diferiti.
Mai avem mult de invatat pana la profesionalism desavarsit, dar macar acum stim ca exista profesionisti de la care sa invatam.
Eu iti multumesc pentru tot! Imi ceri si iertare daca la inceput am fost neincrezator in tehnica asta. Multumesc si pentru povestile impartite cu noi si toate secretele!
Toate bune!

Mihai N.

*** Daca la un spa exista unul smecher, unul care stie de toate, unul hazliu, unul tacut, unul bun la toate, unul neindemanatic, unul bagaret si inca multi altii, ca doar asa functioneaza si se completeaza o echipa(cum ai zis si tu), eu recunosc acum ca am fost mereu ala smecher. M-am oprit, gata din smecherii. Trebuia sa vin la tine la scoala sa inteleg sa smecheria nu e ceva de durata, e ceva superficial. Daca nu te transformai in ziua aceea in MINE asa ca sa “imi inchizi gura” acum eram tot un smecher care se facea ca facea masaj. Mi-a fost rusine de mine, sper ca toti colegii de la curs m-au iertat deja si sper ca le-ai trimis ce le-am scris.
Ma intreb acum daca ai fost si tu ca mine in trecut de ai stiut exact cum sa ma iei.
Ce faci tu la scoala nu e doar masaj, ce faci cu oamenii nu e doar masaj. Ca bine ne spuneai mereu “masajul asta nu e doar masaj, dincolo de atingerea prin masaj e mult mai mult”. Unii am inteles vazand si facand, altii cred ca mai avem inca destul. Eu acum abia invat sa am rabdare cu mine.

Catalin A.
  
*** Am intrebat-o pe Daniela intr-o zi la curs ce vrea sa faca in alta viata si mi-a spus ca tot ce face acum. Daca vreti sa stiti cu adevarat cand faceti ceva din suflet, cu daruire si pasiune depline, atunci intrebati-va daca ati putea face lucrul acela si in alta viata si daca raspunsul e afirmativ, inseamna ca v-ati gasit menirea. Privind-o la curs si privind acum in urma, vad un om care s-a nascut sa faca ceea ce face, un om care a stiut sa desavarseasca ceea ce i-a fost dat ca un dar, un om neobosit in a se desavarsi la nesfarsit si de a-i ajuta si pe altii sa isi gaseasca desavarsirea, un OM MARE intre oameni mici, dar care nu ar recunoaste in veci ca e mare.
Ma intreb acum si strig in gura mare “DE CE NU VAD TOTI OAMENII CEEA CE VEDEM NOI PRIN MASAJ?” Daniela ar spune ca nu stim noi sa le aratam, sa le vorbim pe intelesul lor, sau ca ei nu sunt pregatiti sa descopere.
Rabdare cu noi si rabdare cu toti!
Iti trimit IUBIRE SI LUMINA!

Ana B.

*** Eu credeam ca nu o sa ma schimb niciodata, ca asa credeam eu ca e bine, sa raman neschimbata toata viata, ca daca ma schimb se destrama ceva. Daniela mi-a aratat ca uneori e de destramat mult, ca sa vezi cine esti cu adevarat, ca apoi sa te reconstruiesti, fara sa construiesti si ziduri in jurul tau.
Ziceam si credeam ca o intalnim pe Daniela ca sa invatam masaj, asa am crezut toti cei din grup. Se vedea pe fata fiecaruia inca din prima zi ca au realizat ca din alte motive au ajuns acolo. Ce muti am fost toti si ce calma si rabdatoare ea. Nimeni nu avea intrebari, poate ca aveam toti raspunsuri multe prin tot ceea ce ne spunea. Totul a fost ca o poveste, zicea ea mereu ca oamenii asteapta povesti, dar acum zic eu ca sa stii sa spui povestile potrivite la momentul potrivit, ca fiecare sa isi ia informatia potrivita, e ca un secret. Sau cel putin parea un secret ca dupa cateva zile, am inceput sa vorbim ca ea si sa ne dam unii altora raspunsuri. Parca eram la curs din ala de autocunoastere, nu la curs de masaj. Daca ai zice ca se intampla asta la cursuri, nu ar veni nimeni la curs de masaj. Lasa sa aiba toata lumea surprizele noastre J
Multumesc Daniela pentru fiecare gand si cuvant, pentru fiecare mangaiere, pentru fiecare zambet! Multumesc ca m-ai facut sa rad in hohote in multime! Nu stiam de mine ca pot fi si asa. Treaba asta cu copilul din mine o aplic acum pe sotul meu J
Multumesc!

Angela S.

***  “Data viitoare o sa te dezbraci prima.” Asa mi-ai spus, poate ca nu mai stii. Eu am tinut minte, complexele nu m-au lasat sa am pace pana la ziua urmatoare de curs, parca era ceva ce ma urmarea. Habar nu am cum am facut asta, am fost pe masa de masaj prima fara sa programez, am avut in cap continuu ca pe mine nu o sa ma maseze nimeni niciodata, dar eu pe toti si cand am ajuns la scoala asa dintr-o data parca m-a impins cineva dupa draperii sa ma dezbrac. A fost cea mai frumoasa experienta referioare la atingere, chiar am simtit ca toti cei care m-au atins imi daruiesc acelasi lucru, in forme diferite. Atingerea poate capata atat de multe forme si o poti simti atat de minunat daca scapi de frici si complexe. Nu pot sa inteleg cum am fugit de mine atata amar de timp.
Chiar e un leac de suflet cum ziceai tu la inceput, nu e doar atingere fizica.

Andreea H.
  
***   Multumesc mult pentru tot ce ne-ai dat, mult mai mult decat ai primit de la noi.
Pentru mine a fost un curs minunat care mi-a facut o injectie cu un entuziasm pe care nu il mai simteam de mult, am ramas cu un zambet mare pe buze si cu povestile tale spuse cu voce calda si maini magice care ma mangaiau sa treaca fricile,
Iti multumesc nespus si sa ai o vara minunata plina de soare si zambete!

Carmen B.









marți, 24 iunie 2014

INTREBARI SI RASPUNSURI

      In ultima vreme, de cand predau in Romania, atat in centrele spa, cat si la Scoala BIOS, am adunat o multime de intrebari de la toti cei care au participat la seminarii (terapeuti, coordonatori, angajati din receptie, manageri), precum si de la cei ce au sunat doar ca sa se informeze.

Iata cateva dintre intrebarile care se repeta la fiecare seminar sau inainte de acesta.

1. Care este cea mai ceruta tehnica de masaj in centrele spa?
- Exista diverse tehnici de masaje preferate de consumatorii servicilor spa. Cea mai ceruta, este adesea cea mai bine promovata de catre centrul respectiv si de catre angajatii acestuia. Ideal este sa se ajunga la promovarea intregului meniu de terapii, astfel ca un client sa poata simti si intelege ce anume i se potriveste, sa inteleaga diversitatea tehnicilor si rostul fiecareia in parte. Abia dupa ce a testat mai multe tehnici, poate sa ajunga la preferinte si poate avea argumente in legatura cu preferintele.

2. Este adevarat ca adesea Masajul Suedez (Masajul Somatic, sau de relaxare) devine cel mai cautat de catre majoritatea clientilor?
- Este adevarat. Fara a da vina pe cineva, este o problema ce tine de lipsa de comunicare dintre terapeut-client si invers, terapeut-receptie si invers, care vine din diverse motive. Aceasta poate aparea din lipsa de timp, probleme legate de conditiile de munca, suparari, frustrari, probleme adunate la orice loc de munca in orice domeniu.

3. Este Masajul Anticelulitic unul dintre cele mai cautate masaje de catre femeile care isi doresc masaj la domiciliu, sau de catre femeile care ajung intr-un salon, centru spa etc?
- Depinde ce isi doreste acea femeie de la un masaj. A fost si este unul dintre cele mai cautate de anumite femei. Pot spune ca si in randul celor care doresc sa invete anumite tehnici de masaj exista aceasta preferinta, din 10 oameni care suna cu intrebari despre cursuri, 5 doresc sa invete aceasta tehnica si nu accepta nimic altceva (argumentand ca asta e cererea de pe piata), 4 doresc tehnici de relaxare- altele decat si-au insusit pana acum, iar 2 doresc perfectionare in tehnici complexe si se sfatuiesc cu formatorii.

4. Cat de repede pot sa invat? Cat de scurt poate fi un seminar la scoala pentru deprinderea unei tehnici? Cat de scurt poate fi un seminar la un centru spa pentru o singura tehnica?
- Daca s-ar putea sa nu mai primesc intrebarea asta... Sau daca s-ar putea sa fie inclocuita cu „Cat de lung poate fi un seminar?”
Raspunsurile sunt in functie de cine adreseaza intrebarile. Daca avem un terapeut la inceput de drum care doreste sa invete rapid o tehnica, doar de dragul de-a face ceva in plus, fara perfectionarea necesara, as zice ca poate doar sa priveasca o zi de seminar. Nu se invata asa, dar exista printre noi colegi care spun ca invata si ca au invatat o multime de tehnici doar privind o demonstratie, sau un film. Cand am testat punand o simpla intrebare despre tehnica respectiva, nu am primit nici macar descrierea simpla in cateva cuvinte, nici macar o definitie de baza, sau descrierea unei manevre... E ca si cand privim ceva si ramanem cu privitul ca act artistic.
Unde e studiul individual? Informatia care se ascunde in spatele fiecarei manevre nu este o deprindere furata dintr-un film, informatia care e necesara simtind si daruind, nici asta nu este furata doar tragand cu ochiul.
Asa ca daca avem un grup de 10 oameni care doresc perfectionare ca sa se mandreasca cu o diploma, se pot organiza doar demonstratii de cateva ore...Daca se doreste perfectionare cu deprinderea tehnicii predate, se organizeaza seminarii cu un anumit numar de ore de practica, pana cand fiecare din cei 10 stapaneste cat de cat tehnica, urmand ca abia dupa ce lucreaza intens cu mai multi oameni sa spuna ca s-au perfectionat si pot face masajul respectiv personalizat in functie de nevoile fiecarui om ce vine catre ei.
In centrele spa, se intalnesc terapeuti cu oarecare experienta, fiecare isi insuseste o tehnica intr-un timp care tine de pregatirea sa, de implicare, de ruperea limitarilor si a regulilor, de lasarea de-o parte a orgoliului si a altor bariere. E mai greu dezvatul decat invatatul. Ca sa punem ceva nou peste ceva gresit, sau nefolositor, e nevoie de golirea spatiului ce urmeaza a fi umplut.
Nu se invata intr-o zi o tehnica, uneori nu se invata nici intr-o saptamana, ci doar se preda o initiere intr-o anumita tehnica. Ca trainer nu pot sa spun ca perfectionez sau formez terapeuti, ci doar ca le predau si ei se vor perfectiona in timp.

5. Pot sa vin la curs doar 3 zile in loc de 10?
- Poti sa vii si doar o zi si o sa primesti ceea ce daruiesc in acea zi, nimic mai mult. Asta imi demonstreaza cat de mult iti doresti sa inveti, sau pentru ce anume iti doresti sa participi la seminar.

6. Chiar azi am primit o intrebare de la un prieten, care incearca cu bune intentii sa ma faca sa inteleg ceva de care am mare nevoie: „Cine crezi ca citeste toate protocoalele alea scrise de tine?
- Daca stau sa imi amintesc evaluarile la care am fost invitata la centrele spa, spun ca 1 din 10 terapeuti citeste cat de cat ceva. As vrea sa cred ca toti rasfoiesc cat de cat.
Nu e vina nimanui, fiecare studiaza, sau rasfoieste cand este pregatit.
E trist cad aud terapeutii care-mi sunt colegi, cum se lauda ca au invatat o tehnica de masaj uitandu-se la un film. Si mai trist este cand spun asta clientilor. De multe ori ne pica in maini oameni cunoscatori care stiu ce inseamna terapiile respective, care au beneficiat de terapiile originale in anumite locuri, care intra fericiti in centrele din Romania care au in meniu aceste oferte si pleaca dezamagiti spunand ca nici pe departe nu este ceea ce se asteptau.
Astea sunt lucrurile ce pot fi reparate daca exista vointa si intelegere din partea angajatilor si angajatorilor.

7. De ce vor terapeutii sa plece din Romania?
- In primul rand din cauza conditiilor financiare si apoi din cauza lipsei de perfectionare. Sunt principalele motive care au ajuns la urechile mele in cativa ani de cand predau. In majoritatea echipelor terapeutii abia sositi isi doresc sa plece, sau asteapta o perioada sa vada daca conditiile se schimba, cer si iar asteapta si in final considera ca nimic nu poate fi schimbat si isi indreapta dorintele si planurile catre altceva.
Si eu am plecat si m-am intors si plec si iar ma intorc. E treaba si aici, la fel cum este si in alta parte, depinde catre ce fel de treaba tindem.

8. De ce vor terapeutii sa lucreze pe cont propriu, mai mult decat sa fie angajati?
- Tot din motivele mai sus mentionate. Prefera sa faca ce vor si cum vor, dupa regulile lor si pe un venit satisfacator, in schimbul unui loc de munca stabil, cu un salariu care acopera nu stiu exact cat din nevoile unui om.

9. De unde trebuie sa vina schimbarea?
- Daca ne ghidam dupa regula „atragem ceea ce suntem si ne meritam unii pe altii”, sa zicem ca fiecare are nevoie sa se schimbe acolo unde e deficitar si toate regulile se vor schimba. Angajatii sa aiba curaj sa vorbeasca cu angajatorii direct, fara minciuni, fara frici, fara frustrari, angajatorii sa arate macar respect sa-i asculte pe angajati si sa inteleaga ca ei sunt cu mana pe oameni si ei stiu cel mai bine sa comunice problemele si sa fie un canal catre rezolvarea acestora. Apoi noi trainerii sa putem sa raspundem cu profesionalism cerintelor care vin din toate partile, atat de la terapeuti, cat si de la centrele spa.
Cand toate aspectele astea vor fi macar luate in seama, apoi intelese si acceptate si apoi schimbate, se va intampla ceea asteapta oamenii care consuma servicii spa, sau masaje la domiciliu. Abia atunci vor primi terapiile din meniu, fara sa spuna ca’s departe de realitate, fara sa spuna ca au simtit ca terapeutul era suparat, sau ca acesta le-a spus toate neajunsurile de la locul de munca, fara sa plece cu un gust amar desi terapeutul poate ca si-a dat silinta sa ii ofere o terapie minunata. Si mai ales, fara sa se mute dintr-un centru in altul si sa povesteasca de fiecare data ce si unde i s-a intamplat ceea ce nu i-a placut.
Daca va fi multumit si incantat de ceea ce a primit, oriunde va ajunge va povesti cu laude despre acel loc si despre terapeuti.

Mai am multe adunate, ce din respect pentru colegii mei si pentru colaboratori nu le voi scrie aici acum, dar sunt la nivelul de constientizare acolo unde au fost descoperite si comentate de catre mine si colegi formatori, traineri, consultanti spa.

In concluzie, daca am tot spus cativa ani la rand ca suntem toti minunati si frumosi in felul nostru, acum spun ca uneori ceea ce mie imi pare minunat si frumos, altcuiva ii poate parea nefolositor si de-a dreptul absurd si trebuie pus pe lista schimbarilor. Si am inceput sa schimb modalitatea de-a preda, de-a ma adresa oamenilor, terapeutilor, angajatorilor, tuturor celor cu care interactionez in drumul asta. Si incerc sa ii vad asa cum sunt, asa cum imi arata fiecare, fara sa le mai pun masti.
Ceea ce se ascunde sub o masca frumoasa, poate fi exact ceea ce trebuie scos la suprafata ca sa se repare o buba ce poate schimba un intreg loc ce sufera de-o maladie.
Suna prea indraznet, sau suna ca o vina aruncata? E real! Si poate fi o provocare pentru cine ii intelege rostul. Angajatorul vrea angajati fideli care sa aduca consum de terapii cat mai mare, iar angajatul isi doreste un volum mai mic de munca, ca sa poata raspunde nevoilor fiecarui client in conditii normale, iar trainerul isi doreste sa invete fiecare ce e de facut ca sa fie bine in toate partile.
Si cine ce poate face? Fiecare sa fie lasat sa isi faca partea sa de treaba, fiecare sa respecte ce are ceilalti de spus, fiecare sa ofere ajutor in limita posibilitatilor si disponibilitatii. Ca sa intelegem spiritul de echipa, avem nevoie sa ne intelegem mai intai rolul nostru in acea echipa, apoi rolul fiecaruia de langa noi si abia apoi structura echipei va functiona in mod natural, ghidata dupa reguli nescrise.
Cine are curaj sa recunoasca, are dreptul la un inceput, la o schimbare. Cine nu, va bantui in acelasi sir de intrebari si vor aparea si altele si oameni care sa le raspunda se vor gasi, dar nu oamenii schimba oamenii, putem cel mult sa schimbam o situatie printr-o actiune cu bune sau rele intentii, constient sau nu.
Din teama de-a nu supara oamenii, pun masti anumitor intamplari, adesea acopar cu povesti frumoase, ceea ce ar trebui scos la suprafata si reparat in locurile in care ajung. Ceea ce supara se tot aduna, cine nu vrea sa recunoasca, va fi suparat de intrebarile si raspunsurile de aici si le va coperi cu povesti frumoase. 

Multumesc tuturor celor ce m-au ajutat sa imi inteleg rolul si rostul intr-o echipa, in timpul unui seminar, pe parcursul unui curs, in mijlocul unei echipe spa! Imi cer iertare tuturor celor pe care i-am suparat de-a lungul timpului dorind sa repar sau sa imbunatatesc anumite lucruri!

Cu drag,

Daniela Dumitru